סטטינים עלולים להגביר סיכון לפרקינסון
הגורמים לפרקינסון אינם ידועים, אך מדענים יודעים שהנזק לתאי עצב המייצרים דופמין גורמים בסופו של דבר להפרעת תנועה האופיינית למחלת מח ניוונית זו. מדענים מאוניברסיטת פן סטייט קולג' לרפואה, מצאו במחקרים קודמים קשר בין רמות כולסטרול גבוהות בדם, לבין שכיחות נמוכה יותר של מחלת פרקינסון.
למרות שהממצאים מועתקים ממספר מחקרים זהים, הראיות נותרו עקביות. מספר מחקרים אפידמיולוגיים לא דיווחו אף על קשר בין שכיחות פרקינסון לבין סטטינים, תרופות להורדת כולסטרול, ורמות נמוכות של ליפופורטאין בצפיפות נמוכה, המובילות לכולסטרול "רע".
מהלך המחקר
במחקר החדש, שפורסם בפברואר 2015 בכתב העת להפרעות תנועה, המדענים ניסו לבחון קשר זה. לשם כך, צוות החוקרים התבונן על רמות כולסטרול נמוכות בדם, היסטוריה תרופתית ותסמיני פרקינסון בקרב למעלה מ-15,000 אנשים שהשתתפו במחקר טרשת עורקים, מצב בו העורקים נסתמים על ידי חומרים שומניים, לשם בחינת סיכונים מתמשכים לטרשת עורקים.
מניתוח הנתונים נמצא שרמות גבוהות של כולסטרול "רע" קשורות לסיכון נמוך יותר למחלת פרקינסון. באופן מפתיע, החוקרים גילו ששימוש בסטטינים נקשר לסיכון מעט גבוה יותר למחלת פרקינסון, ואנשים עם רמות כולסטרול גבוהות נמצאו בסיכון מעט נמוך יותר למחלה. כלומר, סטטינים לא נראו כמגנים מפני המחלה. בנוסף, המחקר מצא עלייה בסיכון לטווח ארוך של פרקינסון, בקרב המשתמשים בסטטינים.
המדענים מודים שבדיקת הקשר בין השימוש בסטטינים לבין הסיכון לפרקינסון התבסס על מספר קטן למדי של מקרים, אך טוענים כי הנתונים הראשוניים מצביעים על העובדה לפיה סטטינים אינם מגנים מפני המחלה.
מדוע מחקרים קודמים מצאו שסטטינים מגנים מפני פרקינסון?
המדענים סבורים שאפשרות אחת היא שהשימוש בסטטינים עשוי להוות סמן לאנשים בעלי רמות כולסטרול גבוהות, אשר לכשעצמו עשוי להיות קשור בסיכון נמוך לפרקינסון. זה יכול להסביר מדוע מספר מחקרים מצאו קשר בין השימוש בתרופות אלו לבין שכיחויות נמוכות של המחלה. והחשוב מכל, התועלת לכאורה של השימוש בתרופות אלו, לא הוכחה לטווח הארוך.
לדברי המדענים, קיים צורך במחקר נוסף לבחינת הקשר בין כולסטרול ופרקינסון. יותר ויותר ראיות מצביעות על העובדה שפרקינסון עשויה להתחיל באזורים שמחוץ למוח, כך שהפחתה ברמות כולסטרול בדם כתוצאה מסטטינים, עלולה להיות בעלת השלכות שאינן ידועות באזורים אלו. סטטינים מפחיתים גם מרכיב הנקרא קואנזים Q10, שלטענת המדענים ראוי להיחקר על ידי עמותות הפרקינסון במחקרים עתידיים. המרכיב מייצר אנרגיה לתאים ויש לו איכות הגנה בתאי עצב.
קשר מורכב
סטטינים הוכחו כיעילים במניעת אירועים ראשונים ומשניים של מצבים קרדיווסקולאריים ושבץ. למרות שחלק מהמחקרים מציעים שסטטינים עשויים להיות "התרופה לכל המצבים", המדענים סבורים שזהו המקרה שבו מה שטוב ללב אינו טוב למוח.
סטטינים חיוניים ביותר למניעת וטיפול מחלות כלי דם, אך קיים צורך במחקר נוסף כדי להבין אם במחלק מהמקרים מתרחש נזק סביבתי. מחקר נוסף עשוי לפרש יותר את הקשר בין כולסטרול, פרקינסון וסטטינים, ומדענים צריכים לנקוט בזהירות בקידום יתרונות הסטטינים בקרב חולי מחלת פרקינסון.