היבטים פסיכיאטריים של מחלת פרקינסון
פרקינסון היא מחלה נוירולוגית הפוגעת באזורים במוח האחראים על בקרת התנועה וכתוצאה מכך נפגעים יכולת התנועה וכישורים תנועתיים שונים.
הגורם למחלה הוא מחסור בדופמין – מוליך עצבי המצוי בגרעיני הבסיס במוח וגורמים סביבתיים בהם הרעלת מתכות וחשיפה לגופרית. מחלת הפרקינסון מופיעה לרוב לאחר גיל ארבעים, ושכיחותה עולה עם הגיל.
הרופא המאבחן פרקינסון: פסיכוגריאטר
זהו פסיכיאטר המתמחה בבריאות בגיל השלישי. תפקיד הפסיכוגריאטר הוא לקבוע חוות דעת פסיכיאטרית ומשפטית על מצבו של המטופל במטרה למנוע ממנו להגיע למצבים מסכני חיים. מחלת הפרקינסון קשה להתמודדות מבחינת החולה, סביבתו ובני משפחתו. לצד הקשיים הפיזיולוגיים המחלה מתאפיינת בהיבטים נפשיים כגון ירידה במצב הרוח ודמנציה, הפוגעים בחיי היומיום וחושפים את החולה לסכנות בעיות תנועה.
לעתים החולה מתקשה גם בפעולות אכילה ודיבור. ההידרדרות בפן הגופני מתרחשת במהירות והחולה מוצא עצמו בתוך זמן קצר יחסית במצב של חוסר אונים ותלות באחרים מה שמוביל לפגיעה בדימוי העצמי, חוסר תקווה ודיכאון.
ליווי של פסיכיאטר המתמחה במחלת פרקינסון
אופי המחלה והפגיעה בעצמאות ובתפקוד השוטף, הופכים אותה למרכז החיים. החולה חווה ייאוש המצריך טיפול לשינוי דפוסי החשיבה באמצעות טיפול של רופא מומחה בתחום כגון פסיכיאטר. בנוסף, קיים צורך בתמיכת בני המשפחה. חשוב להכיר בפגיעות הנלוות למחלה ויש להמשיך ולהתמיד למלא את חיי החולה בדברים אשר מעניינים ומעודדים אותו, כך שירגיש שהמחלה אינה מרכז החיים.
תפקיד הפסיכיאטר אינו פשוט ולכן חשוב כי בני המשפחה יסתייעו בליווי של פסיכיאטר אשר יוכל לתת מענה למצבי חרדה, לחץ ותסכול ובגורמי תמיכה כגון פסיכולוגים שיקומיים או קבוצות תמיכה.
כך תתמודדו ותטפלו בתסמיני דיכאון והשפעות נפשיות
מחלת הפרקינסון נקשרת בתחלואה פסיכיאטרית והדיכאון משפיע על איכות חיי החולה באופן משמעותי יותר מעצם הרעד. בקרב חולי פרקינסון עם דיכאון, נמצא כי הם מפגינים רמות פעילות נמוכות יותר. הדיכאון נגרם בשל ליקוי באזור במוח האחראי על הערכה של מצבי הנאה מפעילויות שונות.
ההתנוונות של סיבי הדופמין פוגעים ביכולת לחוות הנאה ובמשך הזמן התוצאה היא דיכאון המתבטא בעצבנות, בעיות שינה, עצב ודאגה. הטיפול הפסיכיאטרי חיוני להתמודדות נכונה עם המחלה ולמניעת התקדמותה באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי כחלק מטיפול פסיכולוגי הכולל טיפול בדיבור ושינוי דפוסי חשיבה שליליים; או טיפול בתרופות המעכבות את הספיגה החוזרת של הסרוטונין, תרופות אלה הן נוגדות דיכאון.
יתרונות טיפול נפשי בפרקינסון
טיפול נפשי מוביל לאיזון מנטלי ורגשי של המטופל, המתאפשר ממיומנות איש מקצוע מומחה בבריאות הנפש, הבקיא בהשפעות הפיזיות של פרקינסון, על המצב הנפשי.
הפסיכיאטר יכול לשלב טיפול תרופתי עם טיפול פסיכולוגי ולהתאים את מינוני התרופות כדי להפחית את תופעות הלוואי שלהן במטרה ליצור לחולה ולבני תחושה חיובית המחזקת את יכולתו להתמודד עם מחלתו. הסיוע המקצועי הכרחי גם להקלה על בני המשפחה באמצעות הסרת האחריות הבלעדית לשלומו של החולה.