טיפול בפרקינסון בעזרת פיזיותרפיה
הטיפול הקלאסי במחלת פרקינסון התמקד בדרך כלל בטיפול תרופתי. יחד עם זאת, לאחרונה, רופאים מאמצים בהדרגה טיפולי שיקום, כולל פיזיותרפיה, כתוספת לטיפול התרופתי והכירורגי במחלה, המתבטאת באובדן תאי עצב במוח, אשר מייצרים כימיקל הנקרא דופמין, המהווה גורם חשוב בשליטה על התנועה.
ההיסטוריה המשפחתית, הזדקנות או חשיפה לרעלים סביבתיים מסוימים עלולה לגרום להתפרצות המחלה. זוהי מחלה ניוונית כרונית, אשר הולכת ומחמירה עם הזמן. יחד עם זאת, היא אינה גורמת למוות.
סוג התסמינים וחומרתם עשויים להשתנות במידה רבה מאדם לאדם. אנשים מסוימים סובלים ממנה במשך עשרים עד שלושים שנים תוך התקדמות איטית וירידה בניידות על פני תקופת זמן ארוכה, ואילו אצל אחרים המחלה מתקדמת במהירות רבה יותר, והם עלולים לחוות קשיי ניידות בתוך חמש עד עשר שנים.
כיצד מטפלת פיזיותרפיה בפרקינסון?
היות והמחלה משפיעה על כל אדם באופן שונה, הפיזיותרפיסט מרכיב עם המטופל את תכנית התרגול הייחודית עבורו, לאחר ביצוע הערכה מקיפה הכוללת שאלות רבות אודות האופן בו משפיעה המחלה על חיי המטופל. הוא עורך בדיקות על מנת לבחון את היציבה, הכוח, הגמישות, ההליכה, שיווי המשקל ותיאום טווח התנועה.
הפיזיותרפיסט מסייע למטופל לשמור על עצמאותו ולשפר את יכולת התפקוד שלו ככל הניתן. המטופל לומד תרגילים וטכניקות מיוחדים על מנת להתמודד עם תסמיני מחלת הפרקינסון. בהתאם לאופי וחומרת המצב, תכנית הטיפול עשויה להתמקד בהיבטים הבאים:
- שיפור רמת הכושר הגופני, הכוח והגמישות
- פיתוח שיטות יעילות יותר להיכנס ולצאת מהמיטה, מכיסא ומכונית
- התהפכות קלה יותר במיטה
- יציבה ותנועה יעילה יותר
- שיפור יכולת ביצוע תנועות ידיים
- הקטנת הסיכון לנפילות
- טיפוס וירידה ממדרגות ומדרכות
- ביצוע קל יותר של משימות ופעילויות יומיומיות חשובות ומהנות.
חלק מהתרופות הנרשמות לטיפול בפרקינסון, עשויות להיות בעלות השפעה מיידית. לדוגמה, התנועה בדרך כלל משתפרת זמן קצר לאחר תחילת צריכת תרופות מסוימות. הפיזיותרפיסט יודע כיצד לתזמן את מועדי הטיפולים, ואופי הפעילות הגופנית בהתבסס על לוחות הזמנים של נטילת התרופות ועל סמך השפעותיהן, על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר.
הפיזיותרפיסט מתפקד כשותף למטופל ולבני משפחתו בהתמודדות עם תסמיני מחלת הפרקינסון, כולל התמודדות עם שינויי מצב רוח. תכנית הטיפול מותאמת כך שהיא גורמת למטופל להיות עצמאי ופעיל ככל הניתן.
מטופלים מסוימים מסתייעים במקל הליכה, הליכון בעל גלגלים, או כיסא גלגלים. הפיזיותרפיסט מסייע בבחירת כל אחד מעזרים אלו, ואופן השימוש בהם. אם אדם זקוק לסיוע פיזי על מנת לנוע במיטה או לצאת מכיסא, הפיזיותרפיסט מלמד את המטופל ואת בני משפחתו את שיטות התנועה הקלות יותר על מנת למנוע פציעות. בנוסף, הוא מציע שינויים בסביבה הביתית המייעלים את התפקוד היומיומי הבטוח בבית.
נכון להיום, לא ניתן למנוע את מחלת הפרקינסון. מחקרים מראים כי פעילות גופנית מסייעת לשיפור טווח התנועה והכושר. יחד עם זאת, אותם מחקרים מציינים כי מטופלים שהפסיקו את תכנית הפעילות הגופנית, איבדו בהדרגה את ההישגים אותם חוו. לכן חשוב לעבוד עם פיזיותרפיסט על מנת לפתח הרגלי פעילות גופנית טובים לטווח הארוך.
על יתרונות נוספים של טיפולי פיזיותרפיה לחולי פרקינסון תוכלו לקרוא באתר therapist – המרכז לפיזיותרפיה בישראל.
בחירת הפיזיותרפיסט
את הפיזיותרפיסט יש לבחור על פי השכלתו וניסיונו לטיפול בחולי פרקינסון. שיקולי הבחירה הם:
ניסיון – על הפיזיותרפיסט להיות מנוסה בטיפול באנשים הסובלים מהפרעות נוירולוגיות.
הסמכה – עליו להיות מומחה קליני מוסמך או מטפל שסיים התמחות בפיזיותרפיה נוירולוגית. מטפל זה הוא בעל ידע, ניסיון וכישורים לטיפול בפרקינסון.
המלצות – יש לקבל המלצות מבני משפחה, חברים או רופאים.
פגישת ייעוץ – לפני תחילת הטיפול, מומלץ להיפגש עם הפיזיותרפיסט על מנת לוודא את ניסיונו בטיפול באנשים עם פרקינסון. בפגישה זו ניתן לבטא את החששות ולתאר את המצב הבריאותי בפירוט רב ככל הניתן, על מנת שהמטפל יבין את מטרות הטיפול, ציפיות המטופל ויכולותיו הגופניות בהווה.
אולי יעניין אותך גם: