האם שתיית תה מונעת פרקינסון?
מכיוון שפרקינסון עודנה נחשבת למחלה חשוכת מרפא, מחקרים רבים אשר מתפרסמים חדשות לבקרים מנסים לסייע במציאת קשר בין פרקינסון לשיטות ריפוי פוטנציאליות.
מחקר שנערך דווקא בסין בזמן האחרון מצא כי אנשים אשר שותים תה קר או חם באופן קבע ויומיומי מורידים את סיכוייהם לחלות בפרקינסון בכ-70%.
הגורמים הקושרים בין שתי התופעות, על פי סברת החוקרים נעוצים בעובדת האנטיאוקסידנטים (החומרים המחמצנים הטבעיים) הקיימים בתה.
פרקינסון הינה מחלה כרונית ניוונית, אשר פוגעת בבקרת התנועה במוח. המחלה מאופיינת ברעד, תנועות בלתי רצוניות, נוקשות שרירים, ירידה ביכולת ההבעה ועוד. לרוב, המחלה מתקדמת באיטיות, אולם משאירה את המטופל לבסוף, נתון לחסדיהם ולעזרתם של גורמים מטפלים, מבלי יכולת להיות עצמאי.
מחלה זו שכיחה יותר בקרב אנשים מבוגרים, בני גיל הזהב, בעלי גורמי סיכון גנטיים או אחרים.
מהלך המחקר
במחקר זה השתתפו כ-63,000 נסיינים (נשים וגברים סינים), אשר דיווחו על הרגלי התזונה שלהם. המחקר עקב אחריהם במהלך 12 שנה, הן מבחינת הרגלי תזונה חדשים והן מבחינת תחלואה.
נמצא כי במהלך השנים, 157 איש חלו בפרקינסון, מתוך סך כל אוכלוסיית המחקר. כאשר נעשו הקשרים עם הרגלים של שתיית תה, נמצא כי אנשים אשר שתו תה באופן קבוע, כ-23 כוסות בחודש (חם או קר) עד כדי שלושת רבעי כוס, היו בסיכון מופחת של 71% להתפתחות מחלת הפרקינסון.
ממצאים אלו נשארו תקפים גם לאחר תיקנון והשוואת הגיל והרקע הרפואי של הנסיינים. כמו כן, הם נתמכים במספר רב של מחקרים אשר הצליחו להוכיח ממצאים דומים.
מרכיבי התה אשר עשויים כנראה להפחית את הסיכון לפרקינסון נמצאים בתה הירוק המכיל חומרים כמו EGCG, ECG, ו- COMT אשר מעכב את החומר הקודם של דופאמין.
נמצא גם מנגנון פיסיולוגי הקושר את שתיית התה השחור להתפתחות פרקינסון באמצעות הורמוני האסטרוגן. מנגנונים אלה דורשים עוד מחקרים נוספים, אשר יוכלו להתעמק ולהבין את תהליך הקשר בין שתי התופעות. מחקרים אחרים לא מצאו קשר בין תה שחור והפחתת הסיכון לפרקינסון, אך מצאו קשר בין תה ירוק ומניעת המחלה.
מחקרים קודמים
מחקר זה אשר נעשה בשיתוף עם אוניברסיטה אמריקאית והמכון לחקר הסרטן, התפרסם בכתב העת היוקרתי American Journal of Epidemiology .
הוא מתבסס על מחקרים קודמים אשר מצאו קשר בין החומרים האנטי אוקסידנטים הנמצאים בתה ובין האטת תהליך ההזדקנות, מניעת מחלות מסוימות ושיפור במחלות אחרות כמו אלצהיימר, דלקות מפרקים, שבץ או מחלות לב וטרשת עורקים.
מחקרים אחרים מצאו כי מרכיבים אלה שנמצאים בתה יעילים אף יותר מחומרים אנטי אוקסידנטים הנמצאים בירקות כמו בצל וכרוב, ונחשבו עד היום כבעלי סגולה רפואית.
המחקר אשר בדק את הקשר בין אנטי אוקסידנטים לבין מחלות לב, כלל 42 נסיינים אשר סבלו באופן ראשוני ממחלות לב וכלי דם בדרגות חומרה שונות. מחקר זה השווה בין שתי קבוצות, כאשר הקבוצה האחת שתתה תה פעמיים ביום והקבוצה השנייה (אשר היוותה קבוצת ביקורת) שתתה משקה פלצבו, מבלי לדעת מהו נוזל זה.
שתי הקבוצות נבדקו באופן רציף, כמספר פעמים במהלך המחקר, אחר פעילות כלי הדם שלהם באמצעות בדיקות אולטרה סאונד. נקודות הזמן שנקבעו לבדיקה היו לפני שתיית כוס התה הראשונה, שעתיים לאחריה, שבועיים לאחר שתייה רציפה של שתי כוסות ליום, ו-14 שעות לאחר שתיית הכוס האחרונה.
מחקר זה מצא באופן חד משמעי כי ישנו שיפור במצב כלי הדם בקרב הקבוצה אשר שתתה תה באופן רציף.
ראו גם:
האם צריכת חלב מעלה סיכון לחלות בפרקינסון?
קראו על מחקר נוסף על תרופה לטיפול בסרטן שיעילה גם לטיפול בפרקינסון