פרקינסוניזם
פרקינסוניזם ידוע גם כתסמונת פרקינסון, אשר הינה תסמונת נוירולוגית המאופיינת על ידי רעד, קשיחות, וחוסר יציבות בעמידה. לפרקינסוניזם ישנם תסמינים דומים למחלת הפרקינסון, ולכן שמו, אולם הסימפטומים שלו מורכבים יותר ושונים ממחלת הפרקינסון אשר הינה מחלה ניוונית פרוגרסיבית של מערכת העצבים. הסיבות הגורמות לפרקינסוניזם הן רבות, ולכן האבחון יכול להיות מורכב.
מצב הניווניות במחלת הפרקינסון היא הסיבה השכיחה ביותר לפרקינסוניזם. עם זאת, מגוון רחב של אטיולוגיות אחרות עלולים להוביל לסט דומה של סימפטומים, כולל מספר רעלנים, מחלות מטבוליות, וסיטואציות נוירולוגיות אחרות ושונות מפרקינסון. צורת פרקינסוניזם שכיח הינו פרקינסוניזם של כלי הדם. פרקינסוניזם של כלי הדם משפיע על אנשים עם אספקה מוגבלת של דם למוח, בדרך כלל אנשים מבוגרים בעלי סוכרת. כמו כן, אנשים שלקו בשבץ עלולים גם הם לסבול מפרקינסוניזם של כלי הדם.
תסמינים וגורמים
כ -7 אחוז מהאנשים הסובלים מפרקינסוניזם פיתחו את הסימפטומים המאפיינים שלהם בעקבות טיפול בתרופות מסוימות. תופעות הלוואי של התרופות, בעיקר תרופות אנטי פסיכוטיות נוירולפטיות כמו phenothiazines ו- chlorpromazine או Haldol ותרופות נוגדות דיכאון (באופן יותר נדיר). שכיחות הפרקינסוניזם בהשפעת תרופות עולה עם הגיל. מחלה זו נוטה להישאר ברמה סטטית, כלומר אינה מתקדמת כמו מחלת הפרקינסון.
סיבות נוספות עלולות לכלול: טראומות ראש חוזרות ונשנות, הפרעות ניווניות מסוימות (כמו ניוון מערכות רבות ושיתוק מתקדם), חשיפה לרעלנים (כמו פחמן חד חמצני, ציאניד וממסים אורגניים), נגעים מסוימים במוח (גידולים או הצטברות נוזלים), הפרעות בחילוף חומרים אחרים (כמו אי ספיקת כבד כרונית והיפופאראתירואידיזם), ודמנציה. התסמינים של פרקינסוניזם כוללים הפרעות בתנועה בדומה למחלת הפרקינסון – כגון רעד, תנועה איטית, ליקוי דיבור או נוקשות שרירים, כתוצאה מאובדן של תאי עצב המכילים דופמין.
אבחון וסיבוכים
האבחון יתבצע על ידי רופא המשפחה אשר יבצע בדיקה גופנית וישאל שאלות על ההיסטוריה הרפואית של האדם והתסמינים. יש להיות מודע לכך שהתסמינים עלולים להיות קשים להערכה ואבחון, במיוחד בקרב קשישים. הבדיקה יכולה להראות כי קיים קושי או עצירה של תנועות רצוניות, שרירים מתוחים, בעיות יציבה, הליכה איטית ורעידות. הרפלקסים יהיו, בדרך כלל נורמליים ותקינים. בדיקות אחרות עשויות לאשר או לשלול בעיות אחרות אשר יכולות לגרום לתסמינים דומים.
שלא כמו במחלת הפרקינסון, פרקינסוניזם עשוי להיות מיוצב ואף להשתפר במידה ומטפלים בסיבה המקורית. הסיבוכים ותופעות הלוואי בעקבות מצב זה עלולים להיות: קושי בעשיית הפעילויות היומיומיות, קושי בבליעה ובאכילה, נכויות בדרגות שונות, נפילות ופציעות, סבל מתופעות לוואי תרופתיות, איבוד הכוח וחולשה, קרישי דם ורידיים (פקקת ורידים עמוקים) ותת תזונה.
טיפול ומניעה
בפרקינסוניזם הנגרם מהשפעת תרופות, אפשר לטפל בהפסקת התרופות אשר גורמות למצב זה. השפעה זו הינה הפיכה ולכן יכולה להיות מטופלת. בצורות אחרות של פרקינסוניזם, הטיפול הוא לפעמים באמצעות נטילת תרופות למחלת הפרקינסון – בדרך כלל שילוב של carbidopa וlevodopa (Sinemet, Parcopa אשר עשויים לעזור. עם זאת, תרופות אלו אינן צפויות להיות יעילות כמו שהן יעילות למחלת הפרקינסון. לבדופה, למשל, מיוצר באופן טבעי בגוף, והוא תמיד נלקח בשילוב תרופות אחרות, ומשפיע על חידוש הדופמין במוח. בעוד שאובדן דופאמין במוח הינו הבסיס למחלת הפרקינסון, בפרקינסוניזם ישנם עוד שליחים נוספים אשר עלולים להיפגע מלבד דופמין.
אורח חיים מסוים עשוי לשנות את ההתמודדות עם פרקינסוניזם. אחת מן ההמלצות היא להישאר פעיל מבחינה גופנית, לנסות לקיים את הפעילויות היומיומיות הרגילות, לבצע פעילות גופנית באופן קבוע ולשלב טיפול פיזי ותעסוקתי כנדרש. כמו כן, יש ליצור סביבה בטוח, במיוחד אם ההליכה והאיזון נפגמו, יש לשקול שינוי סביבתי. לדוגמא, התקנת מעקה אחיזה ליד האסלה או במקלחת; הסרת מכשולים, כגון שטיחים ושמירה בהישג יד של פריטים המשמשים לעתים קרובות.