צום כל כמה ימים מגן מפני פרקינסון
קבוצת מדענים טוענת שצום בן יום או יומיים, אחת לשבוע, מגן על המוח מפני מחלות ניווניות כגון אלצהיימר ופרקינסון. חוקרים מהמכון הלאומי להזדקנות ביצעו ניסויי מעבדה על חולדות ועכברים, וגילו שצום אחת למספר ימים מהווה את המפתח לחיים ארוכים יותר, ומגביר את תוחלת החיים ב 40%.
בשיטה זו, כל הרעלים המצטברים בגוף כתוצאה מאכילת מזון מהיר במהלך שאר ימות השבוע, מסייעת לחיות חיים ארוכים יותר. מאמר זה מסביר כיצד בדיוק עובדת השיטה, יתרונותיה וחסרונותיה.
הגנה על המוח באמצעות הפחתת צריכת הקלוריות
פרופסור מארק מאטסון, ראש המעבדה של מכון מדעי המוח, הצהיר בהודעה לעיתונות שהפחתת צריכת הקלוריות מסייעת למוח, אלא שהפחתה בצריכת המזון אינה השיטה הטובה ביותר להפעיל הגנה זו.
הוא ממליץ להקפיד על ימי צום המתבצעים אחת למספר ימים, בהם כמעט ולא אוכלים כלום, כשבימים האחרים אוכלים כל מה שרוצים. מנהלי מחקר פרקינסון סבורים שזהו מחקר חדש ומעניין, המסביר כיצד הגבלת צריכת מזון משפיעה על גוף החולים, וכי הממצאים מסייעים לפתח טיפולים טובים יותר.
הבנת הקשר בין צריכת אנרגיה לבין תפקוד מוחי
פרופסור מאטסון ועמיתיו הרכיבו מנגנון פרטני שבו צמיחת הנוירונים במוח עשויה להיות מושפעת מצריכת אנרגיה מופחתת. מאטסון מסביר כי שני חומרים כימיים במוח, האחראים על שידור האותות מהגוף למוח, משתפרים כשצריכת הקלוריות מופחתת בחדות. חומרים כימיים אלו חיוניים לקידום צמיחת הנוירונים במוח, בתהליך המנטרל השפעת אלצהיימר ופרקינסון.
הקשר בין הפחתת צריכת האנרגיה לבין האצת צמיחת תאים במוח נראה אולי בלתי סביר, אך מאטסון מתעקש כי זה אכן המקרה. הוא מסתמך על האבולוציה ומסביר כי בימי קדם, כשהאדם הקדמון לא הצליח להשיג אוכל ונאלץ לצום, מוחו הגיב טוב יותר, כך שהוא זכר היכן עשויים להימצא מקורות תזונה טובים וכיצד להימנע מטורפים. ימי הצום סייעו להתפתחות צמיחה עצבית.
שיטה קלה למעקב
קיים מגוון שלם של דיאטות שונות, אותן כל אחד יכול לבצע. חלקן נמשכות מספר שבועות וחלקן במשך מספר חודשים. קשה מאוד להקפיד על דיאטות אלו, בעיקר בשל העובדה שהן כרוכות בויתורים על כל המזונות הטובים או האהובים.
כשאדם מנסה שיטה מסוימת ונכשל בה, או שהוא משלם כספים רבים עבור דיאטה מיוחדת, ואינו מצליח לעמוד בכללים, הוא מוותר מראש. לכן מומלץ לנסות שיטה זו, בה ניתן לאכול ארוחות מסודרות במהלך השבוע, ולהקפיד על המשמעת למשך יום אחד בלבד. יחד עם זאת, עדיין חשוב להבין מה אוכלים במהלך השבוע ולהקפיד להימנע מצריכה מוגזמת של מזונות מהירים, עתירי שומן ושאינם בריאים.
מאטסון סבור שאדם יכול לייעל את תפקוד מוחו באמצעות הגבלת צריכת האנרגיה לסירוגין. מנקודת מבט פסיכולוגית, שיטה זו עובדת היטב, וניתן להשלים כמעט את כל צריכת התזונה החסרה במהלך הימים האחרים בשבוע.
ההסתייגויות
תזונאים סבורים שצום עלול להיות מסוכן במיוחד לאנשים פגיעים עם מצבים בריאותיים ארוכי טווח כמו פרקינסון, ולכן שיטה זו אינה יכולה להוות טיפול חדש או תרופה למצב. למרות שהיתרונות הבריאותיים של צום ידועים במשך אלפי שנים, הוא עדיין מהווה נושא לוויכוחים רבים בעולם הרפואה.
בעוד שצום מופעל בעיקר מטעמים דתיים או כאמצעי לניקוי רעלים, תזונאים רבים מזהירים שהוא אף פעם אינו יכול להיחשב ככלי בטוח להרזיה ושמירה על הבריאות לטווח הארוך. ההסתייגויות נובעות מהעובדה שצום הוא תהליך מהיר, אך הוא מוביל לאיבוד נוזלים מהיר, ולא לירידה ניכרת במשקל, וכי המשקל העודף והבעיות הבריאותיות ישובו במהרה כשאדם יתחיל לאכול שוב כרגיל.