קסדה מגנטית לטיפול בחולי פרקינסון
מחלת הפרקינסון היא מחלה ניוונית הקשורה למערכת העצבים. היא מתקדמת באיטיות ובאה לידי ביטוי בהפרעות מוטוריות שונות, כמו נוקשות שרירים, הפרעות של שיווי משקל, חוסר יציבות ובעיקר גם רעד בלתי רצוני. אחד הפיתוחים של העת האחרונה, קסדה מגנטית מיוחדת המוצמדת לראש, משמשת כיום כמענה טיפולי לסובלים מפרקינסון ונותנת תקווה לחולים רבים.
כמה מילים על מחלת הפרקינסון
מחלה זו היא מחלה ניוונית, כאמור, שהגורמים לה אינם ידועים באופן וודאי. משערים שמדובר בגורמים גנטיים, שהביאו להתפתחותה או בהרעלה למתכות שונות, כמו מנגן. אחת הסיבות, כפי שסבורים חוקרים רבים, למחלת הפרקינסון היא ליקוי בהתנהלותו של הכבד וביכולתו לסלק רעלים מהגוף ובכך לחשוף את הסובלים מליקוי זה לתרכובות מזיקות, הגורמות לפגיעה עצבית. במקרים של מחלת פרקינסון ראשונית הסיבות לכך קשורות בחסר בדופמין באותם אזורים פגועים. המחלה עצמה מופיעה לרוב אחרי גיל 40, אם כי ישנם מספר מקרים נדירים מאד בהם היא הופיעה בגילאים צעירים יותר.
מהי קסדה מגנטית
הקסדה המגנטית משמשת כיום כחלופה טיפולית לבעיות שונות, הקשורות אל המוח, לרבות פרקינסון. מדובר בגירוי מגנטי של המוח, הנוצרת על ידי שדה מגנטי, המעורר זרם חשמלי נמוך מאד. גירוי זה מגיע ישירות אל האזורים הפגועים במוח ומעודד יצירת תאי מוח חדשים. הסובל מפרקינסון חובש על ראשו קסדה מיוחדת, המעודדת במקביל את תהליך הריפוי הטבעי של הגוף וגם מחכה אותו.
כיצד פועלת
מדובר בפריצת דרך של ממש בכל הקשור לאפשרויות הטיפול המוצעות כיום לחולי פרקינסון. אחד הסממנים הבולטים של המחלה הוא הרעד הבלתי נשלט. רעד זה מפריע לאיכות חייהם של החולים ומלווה בתסמינים נוספים, המקשים גם הם. הרעד מופיע בעיקר בכפות הידיים ומוגבר במצבי עייפות או מתח נפשי.
גם איברים נוספים יכולים לסבול מרעד, כמו הרגליים, העפעפיים, הלסתות, הלשון והמצח. טכנולוגיית הטיפול החדשנית הכוללת שימוש בקסדה מגנטית מאפשרת התמקדות באזורים הפגועים וגירויים בצורה מבוקרת. ההליך עצמו איננו נעשה תחת הרדמה, איננו מצריך חתכים או התערבות כירורגית כלשהי, איננו חושף את המטופל לזיהומים ואפשר לחזור לשגרה מיד לאחר הטיפול.
עד עתה, הטיפול במקרים כאלה דרש צריבת האזורים הפגועים במוח או כריתתם. השימוש בקסדה מגנטית מאפשר להגיע לאותם אזורים עם תפקוד יתר באמצעות גלי אלקטרומגנטיים ולפעול עליהם בצורה מכוונת.
יתרונות וחסרונות
לא בכדי מדובר בפריצת דרך ולא בכדי מדובר גם בשיטת טיפול, שאהודה על מטפלים רבים, המגיעים מהתחום. לקסדה המגנטית יש יתרונות רבים. המטופל, החולה בפרקינסון, פאסיבי לחלוטין לאורך כל ההליך, למעט הצורך מצדו בחבישת הקסדה.
הטיפול איננו ארוך ואיננו מכאיב, אם כי עשוי לגרום לתחושת אי נוחות קלה אולם זו איננה משמעותית. שלא כמו הליכים רפואיים אחרים, הוא איננו מלווה בתופעות לוואי (הנלוות לתרופות שונות וגם לניתוחים) ואיננו חושף את המטופל, שעובר את הטיפול, לסכנות כלשהן.