Home » בדיקה חדשה לזיהוי פרקינסון ואלצהיימר

בדיקה חדשה לזיהוי פרקינסון ואלצהיימר

בדיקה חדשה לאיתור מוקדם של פרקינסון ואלצהיימרפרקינסון ואלצהיימר הן מהמחלות החמורות ביותר שיש. אלו מחלות כרוניות, שתוקפות את האדם בדרך גלל בגילאים מבוגרים ומלוות אותו כל ימי חייו – לפעמים עד הסוף המר. כדי להוסיף למורכבות, אבחון המחלות האלה אינו דבר פשוט.

בהרבה מקרים המחלות אינן כוללות תסמינים הניתנים לאבחון מוקדם.

אם הן מתפתחות  אצל האדם בסביבות שנות הארבעים לחייו, ייתכנו עשורים רבים עד שהתסמינים הפיזיים של המחלות אכן יתנו את אותותיהם השליליים. כיום סבורים חוקרים ישראלים שהצליחו לפתח בדיקה שתהפוך את כל הקושי הזה לנחלת העבר.

מהלך הבדיקה החדשה לזיהוי פרקינסון ואלצהיימר

שיטת הבדיקה הפוטנציאלית של החוקרים הישראלים מעוררת עניין רב בישראל ובעולם. החוקרים, פרופסור שי רהימיפור ופרופסור רחלה פופובוצר, יצרו מולקולה מלאכותית אשר יוצרת קשרים עם החלבונים המזוהים עם פרקינסון ואלצהיימר. המולקולה המלאכותית יכולה להיקשר לשניים מהחלבונים שמקבלים את התפקיד המרכזי בהיווצרות פרקינסון, אלצהיימר ומחלות חמורות נוספות.

עמילואיד בטא מזוהה יותר עם אלצהיימר ומביא להצטברות הפלאק, לדלקות אפשריות במוח או למוות של התאים. החלבון השני עונה לשם אלפא סינוקלאין ומהווה חלק בלתי נפרד ממחלת פרקינסון. המולקולה שיצרו החוקרים מזכירה מאד את החלבונים שהוזכרו כאן (למשל מבחינת המבנה הכימי), אבל לא כוללת את מרכיב המחלה הפעיל.

דרך הקשרים האלה ניתן יהיה, על פי האמונה, לאתר את המחלות עוד בשלבים הראשונים שלהן. יש להדגיש בהקשר הזה שהן אלצהיימר והן פרקינסון כוללות תסמינים שאמנם מופיעים בשלב מסוים בגוף או במצב המנטלי של האדם, אבל עצם ההופעה מעיד על נזק אשר כבר נגרם (התסמינים יופיעו לאחר שתאי המוח יתנוונו).

זיהוי מוקדם של פרקינסון ואלצהיימר: מטרת המחקר

מטרת החוקרים הישראלים הייתה להתמודד עם אחד הקשיים המובהקים ביותר של מחלות הפרקינסון ואלצהיימר, והוא הקושי האבחוני. עד כה נוסתה הבדיקה בהצלחה בבדיקות מעבדה וכן בניסויים שנערכו על עכברים, ומכאן שהדרך עד לתחילת השימוש בה עבור בני אדם עדיין ארוכה – אך נראה שיש לא מעט מקום לאופטימיות.

אם הבדיקה אכן תוכיח את עצמה כניתנת ליישום ובעיקר יעילה, הרי שאבחון המחלות החמורות האלה יוכל להיעשות מוקדם הרבה יותר – מה שיקל על ההתמודדות איתן. ואגב, החוקרים בוחנים האם ניתן להשתמש במולקולה לאבחון מחלות אחרות בשלבים ראשונים, דוגמת ניוון שרירים הנחשב לצרה צרורה לא פחות.

בדיקה חדשה לאיתור פרקינסון ואלצהיימר: יתרונות משמעותיים

אם שיטת האבחון המתקדמת אכן תצא לפועל בשנים האחרונות, תהיה זו בשורה משמעותית עבור עולם הרפואה בכלל והאנשים הנמצאים בקבוצת הסיכון למחלות האלה כמכלול. הדבר המרכזי הראשון, כפי שטענו מעלה, הוא שהגילוי המוקדם יאפשר להקדים מאד את מועד התחלת הטיפול במחלה.

הכלל המרכזי ברפואה הנכון גם כאן הוא שעצם הגילוי המוקדם יאפשר לעכב את קצב ההתפתחות שלה, כך שהחיים של האדם הסובל ממנו יהיו פשוטים מעט יותר: הן מבחינת התסמינים הנקודתיים והן מבחינת הסיבוכים וההשפעה השלילית על הגוף.

החוקרים מציינים יתרון משמעותי אחר של שיטת האבחון, גם אליו יש להתייחס: העובדה שבדרך זו אפשר יהיה לקבל תמונת מצב כללית יותר על הסובלים באוכלוסיה מפרקינסון, אלצהיימר ומחלות אחרות. הבדיקה תוכל להקל על אבחון המחלה, תמצא מכנה משותף בין האנשים החולים ויכולה להגדיר בצורה משמעותית את הסבירות שיבחרו לבצע פעולות נוספות בפן האבחוני או הטיפולי.


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715464

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר