Home » טיפים לשיפור יכולת הדיבור אצל חולי פרקינסון

טיפים לשיפור יכולת הדיבור אצל חולי פרקינסון

טיפים לשיפור יכולת הדיבור בחולי פרקינסוןפרקינסון היא אחת המחלות היותר חמורות שאפשר לחשוב עליהן. המחלה הזו היא חשוכת מרפא וכוללת תסמינים חמורים המקשים על חייו של האדם ולעיתים הופכים אותו לחסר יכולת תפקוד עצמאית.

רעד בידיים הוא סימן ההיכר העיקרי של המחלה, אבל ישנם סיבוכים אחרים כמו נוקשות, פגיעה והאטה ביכולת התנועה, שיבוש שיווי המשקל או היציבה ועוד.

פרקינסון, קול ומה שביניהם

שמונים אחוזים מחולי פרקינסון סובלים מבעיות דיבור ובליעה, המתבטאים בעיוותים בעוצמת ובאיכות הקול, פגיעה בקצב הדיבור, שיבושים בשפה, ירידה ביכולת ההבנה וההבעה ועוד.

לליקויים סיבות שונות, לרבות חולשה או אפילו שיתוק של איברי ההיגוי, ירידה קוגנטיבית כללית ועוד. זהו אחד התסמינים הראשונים של המחלה, כשבהיעדר טיפול עלולה הבעיה להיות מורכבת שבעתיים. אז מה ניתן לעשות?

הצעד הראשון: אבחון

בכל מקרה ומקרה, חשוב לעבור אבחון מקיף אצל בעל מקצוע כבר בשלבים המוקדמים של המחלה (כאמור, הפרעות בדיבור ובבליעה הן אחד התסמינים הראשונים שמופיעים). האחרון יוכל לבצע אבחון של הבעיות השפתיות תוך בחינת דרגת החומרה שלהן.

את הפרקינסון אמנם אי אפשר לעצור לחלוטין, אבל מתן תשומת לב וביצוע פעולות נכונות כבר בשלבים אלה יכול להאט בצורה משמעותית את התפשטות המחלה. בהתאם לממצאי הבדיקה יוחלט על טיפול או טיפולים בבעיית הדיבור והבליעה.

טיפול בדיבור: שיטת ההתמודדות העיקרית

השיטה נחשבת ליעילה במיוחד ומבוססת על הקניית כלים לחולים שיאפשרו להם ללמוד איך להגביר את עוצמת הקול שלהם ובכך להפוך את הדיבור שלהם לברור פי כמה. העיקרון המרכזי הוא שמלמדים את המטופל כיצד לבצע פעולות המצריכות מאמץ בשעה שהוא מדבר, מה שמשפר את האופן בו מיתרי הקול נסגרים והופך את התמיכה הנשימתית למוצלחת יותר. כדי להגשים את היעד יש צורך בלא מעט מאמצים, תרגולים, חזרות וגם הדרכה של בעל מקצוע.

כך קלינאי התקשורת נכנסים לתמונה

חלק מרכזי אחר בתורת הטיפולים להפרעות קול ודיבור בפרקינסון נעשה באמצעות קלינאי תקשורת. זה מתחיל עם אבחון של הבעיה ונמשך עם כלים תיאורטיים ומעשיים שיכולים לשפר אותה. כך, למשל, ניתן להפוך את החולה למודע לאופן ולמיקום החיתוך של אברי ההיגוי, ללמד אותו טכניקות שמסייעות לטשטש את הבעיה, תרגול אסטרטגיות מפצות שמשפרות את יכולות השפה (תיאור מסביב למילה חסרה עד שעולה בכוחו לבצע שליפה שלה) ועוד.

יש לציין שהסיוע כאן מבוסס על כלים שהמטופל יכול וצריך ליישם בביתו, כך שחשוב לערב בנושא גם את בני המשפחה והקרובים שלו.

מגוון תרגילים לשיפור הדיבור בחולי פרקינסון

את התרגילים ניתן לחלק למספר קבוצות על פי הייעוד שלהם והגורם שהם אמורים לסייע לו. במסגרת תרגילי הנשימה והקול, למשל, ניתן למנות תרגיל במסגרתו מפיקים קול הכולל את ההגה "ש" עליו חוזרים תוך מדידה של משך הנשיפה, ספירה תוך כדי הכנסה הדרגתית של הבטן פנימה ועוד.

לא מעט תרגילים נוגעים לאיברי ההגייה. בגזרת תרגילי הלשון תמצאו פעולות שאמורות להפעיל את הלשון באופנים שונים במטרה להגביר את התנועתיות שלה ואת התחושה של האדם: יש תרגילים הנעשים מחוץ לפה ויש תרגילים בפנים הפה. ניתן למצוא תרגילים ייעודיים גם לשפתיים, ללחיים, ללסת התחתונה, לפנים ועוד

 


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715464

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר