Home » טיפול בדואודופה

טיפול בדואודופה

טיפול דואודופה הוא טיפול חדשני המיועד עבור חולי פרקינסון, המבוסס על הזלפה של תרופות לטיפול בפרקינסון ישירות למעי הדק באמצעות צינורית ומשאבה. נכון לכתיבת שורות אלו לבדופה היא התרופה היעילה ביותר לטיפול בפרקינסון, אך ישנם מספר מאפיינים של התרופה שלא מאפשרים ליהנות מהשפעה איכותית לאורך זמן. כך לדוגמה התרופה מתפרקת במהירות גבוהה מאוד ומתפנה מהדם תוך שעה וחצי עד שעתיים מנטילתה.

בנוסף לכך, ככול שמחלת הפרקינסון מתקדמת, משך ההשפעה של התרופה נהיה קצר יותר ויותר באופן הדרגתי. אי לכך, החל משלב מסוים, על מנת ליהנות מהשפעת התרופה באופן מתמשך, על המטופלים ליטול את התרופה פעמים רבות במהלך היום. אם לא די בכך, חשוב להזכיר גם כן שהספיגה של התרופה לא מתרחשת בקיבה אלא בחלק העליון של המעי הדק. מאחר וקצב ההתרוקנות של הקיבה אינו צפוי בחולי פרקינסון, הרי שלא ניתן לדעת תוך כמה זמן הטבלייה שבלע המטופל תתחיל להשפיע.

החידוש שבטיפול בדואודופה

החידוש בקונספט שעומד מאחורי הטיפול בדואודופה בא לידי ביטוי בכך שבמקום ליטול את התרופה בטבליות לבליעה, נוטלים אותה במתן רציף ישירות למעי. צורת מתן זו נקראת CDS, ראשי התיבות של Continuous Dopaminergic Stimulation או גירוי דופמינרגי מתמשך. התרופה ניתנת במשך כל שעות הערות של המטופל באמצעות משאבה קלה לתפעול ונוחה לנשיאה, המאפשרת למטופלים לנהל שגרת חיים הגיונית ונורמלית.

עבור מי מיועדת התרופה?

התרופה מיועדת לטיפול בחולי פרקינסון המטופלים כבר שנים רבות באופן תרופתי, הסובלים מדיסקינזיות חמורות ומגבילות ומתנודות תנועתיות מסוג "on-off". על מנת לוודא כי החולה אכן מתאים לטיפול נהוג לבצע בדיקה מקדימה במהלכה התרופה ניתנת באמצעות זונדה זמנית ישירות למעי. חולים המגיבים בצורה טובה לתרופה, יוכלו להמשיך הלאה ולעבור התקנה של צנתר בדופן הבטן. נכון להיום (ינואר, 2016) התרופה עדיין לא כלולה בסל הבריאות הישראלי. הסיבה לכך שהתרופה לא כלולה בסל הבריאות היא מחירה הגבוה העומד על קרוב ל- 200 אלף ₪.

כיצד מתבצע הטיפול?

הטיפול בדואודופה מחייב אשפוז של החולה למשך ארבעה עד שישה ימים במהלכם מתאימים לו את המינון הנכון עבורו באופן אישי. לאחר שנקבע המינון המתאים שנמדד באמצעות זונדה זמנית, מוכנס ה- PEG דרך דופן הבטן של המטופל. מדובר למעשה בצינורית קטנה דרכה תוזלף התרופה. הצינורית מוחדרת למעי ובקצה החיצוני שלה מחוברת משאבה.

לאחר השחרור מבית החולים התרופה תינתן באופן רציף במשך 16 שעות מדי יום, כאשר לפני הכניסה למיטה יש לנתק את המשאבה. אם החולה מעוניין להתנתק מהמשאבה במהלך היום לצורך התקלחות או ביצוע פעילות גופנית למשל, באפשרותו ליטול מנה נוספת על ידי לחיצה על לחצן מסוים במשאבה וכן ניתן לקבל מנת בוקר גדולה יחסית, עם החיבור למשאבה לאחר היקיצה משנת הלילה.

מה הן תופעות הלוואי של הטיפול בדואודופה?

תופעות הלוואי של הטיפול בדואודופה זהות לתופעות הלוואי שעשויות להתעורר בעקבות הטיפול הפומי. הכוונה היא למשל לסיוטים, אובדן של התיאבון, עייפות מוגברת, ישנוניות במהלך היום, הרגשת אופוריה, תת לחץ דם בעמידה, טעם מר בפה, יובש בפה, עלייה או ירידה במשקל, חולשת שרירים, חריקת שיניים בזמן השינה, אי שליטה במתן שתן, סחרחורות ועוד.

בנוסף לכך, ישנן תופעות לוואי מסוימות שאינן רלוונטיות לטבליות הניטלות באופן פומי, הקשורות לצינורית ולמשאבה. בין היתר מדובר בחסימה של הצינורית, זיהום של העור מסביב לפתח דרכו עוברת הצינורית בדופן הבטן, שינוי של מיקום הצינורית וחזרה שלה אל הקיבה ועוד.

ראו גם:

טיפול חדשני בפרקינסון באמצעות השתלת אלקטרודות במוח


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715464

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר