Home » נוקשות שרירים

נוקשות שרירים

נוקשות שריריםנוקשות שרירים או התנגדות לתנועה, משפיעה ביותר על חולי פרקינסון ומהווה את אחד מתסמיניה העיקריים. הנוקשות מתרחשת כאשר, בתגובה לאותות מהמוח, מופרע האיזון העדין של תנועת השרירים.

השרירים יישארו מתוחים כל הזמן והחולה יחוש כאבים, נוקשות גופנית או חולשה. הנוקשות הופכת להיות ברורה כאשר אדם אחר מנסה להזיז את ידו של החולה, והיא מתבטאת בתנועות קצרות וקופצניות.

הנוקשות נוטה להית דומיננטית בשרירים המכופפים של הגוף והגפיים, מה שמוביל לשינוי ביציבה עם המרפקים והברכיים. כתוצאה מכך, מופיע התסמין המוכר של היציבה הכפופה בפרקינסון. כאשר הנוקשות מחמירה, היא משפיעה על הדרך בה החולים מסוגלים לבצע פעילויות ומשימות בחיי היומיום, ועל הדרך בה הם יוצאים מהמיטה, אוכלים או מתלבשים.

מאפיינים ודרכי ביטוי של נוקשות שרירים בפרקינסון

הנוקשות הקשורה למחלת פרקינסון הופכת בדרך כלל להיות קשה יותר וכואבת עם הזמן. החולה מוגבל בטווח התנועה שלו ומתקשה בביצוע משימות יומיומיות. מאפייני הנוקשות כוללים שרירים כואבים ונוקשים, חולשה ואיטיות בתנועה.

בשלביה המוקדמים של מחלת הפרקינסון, הנוקשות עלולה להופיע ביד אחת, ובהמשך מתקדם התסמין אל הרגל באותו צד. לאחר מכן עוברת הנוקשות אל הצד השני של הגוף. יחד עם זאת, כל חולה מפתח תסמיני נוקשות בקצב שונה. לעיתים תתרחש נוקשות מהירה יותר בקרב חולים מסוימים, לעומת חולים אחרים.

מה גורם לנוקשות שרירים בפרקינסון?

על פי מרפאת מאיו, קובעים הרופאים כי התסמין של נוקשות שרירים בפרקינסון, מתרחשת עקב שליטה גרועה של נוירונים מוטוריים במוח. רמות הדופמין מופחתות וגורמות לעיכוב בפעילות נוירונים אלו. שיבוש זה עלול לגרום לנוקשות שרירים אשר מפריעה לתנועה רגילה של החולה.

סיכונים

לאורך הזמן, נוקשות השרירים הנגרמת באמצעות פרקינסון, עלולה להקשות על שימוש בשני השרירים בפה ובגרון, כמו גם על נוקשות בבסיס אגן הירכיים. כתוצאה מכך, מתקשה החולה לדבר, לבלוע ולשלוט בצרכיו.

טיפול בנוקשות שרירים בפרקינסון

חולי פרקינסון רבים מוצאים הקלה בתסמין הנוקשות באמצעות תרופות מרשם אשר נועדו להמיר דופמין במוח, או לחקות את פעילותו. חלק מהחולים אף מוצאים הקלה בטיפול פיזיותרפיה או גירוי חשמלי כירורגי של המוח.

הטיפול הטוב ביותר המוצע לחולי פרקינסון, הוא שימוש ברמזים חזותיים או קוגניטיביים. המטופל משתמש במשימות קוגניטיביות או נפשיות על מנת להפעיל שוב את התנועה במוחו. לאחר מכן עובר הטיפול להפעלת מספר תנועות נדנדה על מנת להשיג רצף צעדים.

יש להבין כי חריגות התנועה הן ייחודיות למטופל, ולכן השימוש ברמזים חזותיים או שמיעתיים, ישמש כתזכורת לתיקון תנועות חריגות. לאחר מספר אימונים, ניתן להתחיל לשלב את הרצף המלא של התנועות, על מנת להשיג תוצאת תנועות חלקה יותר וטובה יותר אשר שולטת על הנוקשות.

בנוסף, על מנת למנוע מצב קבוע של נוקשות השרירים, ניתן לכלול באימון מתיחות, טכניקות הרפיה של נשימה, עיסוי, ותיקון צורת יציבה באמצעות פיזיותרפיה מיוחדת.

ראו גם:
פרקינסון וסיכון למלנומה


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715464

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר