Home » התרופה ארטן: אופן השימוש תופעות לוואי ואזהרות

התרופה ארטן: אופן השימוש תופעות לוואי ואזהרות

התרופה ארטן לפרקינסוןארטן היא תרופה המשמשת להקלת התסמינים של מחלת הפרקינסון או להקלת תופעות לוואי הכוללות תנועות לא רצוניות שנגרמות על ידי תרופות פסיכיאטריות מסוימות (אנטי פסיכוטיות כגון כלורופרומזין או הלפרידול).

ארטן שייכת לקבוצת תרופות הנקראות אנטיכולינרגיות. התרופות האנטיכולינרגיות עודות על ידי כך שהן חוסמות את הפעילות של חומר בגוף הנקרא אצטיל-כולין וקשור בהפעלת השרירים ופעולות נוספות.

הן עוזרות להקל על קשיחות השרירים, הזעת יתר וריור שממנו סובלים חולי פרקינסון. בנוסף הן משפרות את יכולות התנועה וההליכה שלהם.

אופן השימוש בארטן

ארטן היא תרופת מרשם שכלולה בסל הבריאות. התרופה מגיעה כטבליות לבליעה. היא משווקת תחת מספר שמות מסחריים: ארטאן, רודנל ופרטאן. ישנן טבליות של 2 מ"ג ויש של 5 מ"ג. לרוב מקובל להתחיל עם מינון של 1 מ"ג ולעלות בהדרגה ל מינונים אופייניים של15-5 מיליגרם מחולקים לשלוש עד ארבע מנות.  חשוב להתאים את המינון בהדרגה בהתאם להחלטת הרופא.

יש להקפיד על שתייה מספקת: 2-3 ליטר מים ביום. יש להשתמש בזהירות במזג אויר חם ובמיוחד במהלך פעילות גופנית – תרופה זו מקטינה הזעה, ולכן עלולה לגרום להתחממות יתר של הגוף. לפני תחילת הטיפול בתרופה זו יש לערוך בדיקת עיניים.

על מנת ליהנות מיעילות מירבית של התרופה חשוב מאוד להקפיד לקחת אותה באופן קבוע. על מנת לזכור לקחת אותה מומלץ לנטול אותה בשעות קבועות מדי יום. כאשר משתמשים בארטן לתקופות ממושכות עלולה להתפתח סבילות לתרופה והיא תעבוד פחות טוב. אם התרופה עובדת פחות טוב צריך לדווח על כך לרופא המטפל שיכול לבצע התאמות של המינון.

אינטראקציות עם תרופות אחרות

אם לוקחים גם תרופות לצרבת המכילות מגנזיום, אלומיניום או סידן צריך לקחת את הארטן לפחות שעה קודם. בנוסף צריך להפריד בין ארטן כשעה עד שעתיים לבין תרופות נגד שלשולים.  התרופות שהוזכרו נגד צרבת ושלשול עלולות לגרום לכך שארטן לא תיספג במלואה. עבור מטופלים עם פרקינסון שלוקחים ארטן, הרבה פעמים הרופא יתאים את המינונים של שאר התרופות כגון לבדופה. לכן, חשוב לעקוב באדיקות אחר הוראות הרופא.

תרופות נוספות שצריך להיזהר איתן הן תרופות בעלות חומרים אנטיכולנירגים כגון תרופות הרגעה ושינה וחלק מהתרופות נגד דיכאון. בנוסף ארטן מעלה סיכון להרעלת דיגוקסין (תרופה לבבית).

ארטן: סכנת התמכרות

סיכון זה נוגע במיוחד למטופלים הסובלים מסיכון גבוה להתמכרויות אחרות כגון התמכרות לאלכוהול או סמים. חשוב מאוד לא לקחת יותר מהמינון המקסימלי שנרשם על ידי הרופא (אסור לעלות את תדירות הנטילה או את המינון). אם הוחלט על הפסקת התרופה חשוב מאוד לבצע זאת בהדרגה על פי הוראות הרופא שכן אם מפסיקים אותה בבת אחת היא עלולה להחמיר מצבים מסוימים ולגרום לסבל.

אסור לצרוך אלכוהול בתקופה בה נוטלים ארטן.  יש לשקול טוב האם אפשר לנהוג אחריה שכן היא יכולה לפגוע בעירנות של חלק מהאנשים. תופעות לוואי נפוצות כוללות יובש בפה ובאף, סחרחורות, טשטוש ראייה והזעה מופחתת. בנוסף יכולות להיות הפרעות במערכת העיכול ולכן ארטן לא מומלצת במצבים שפוגעים בפעילות מערכת העיכול כגון הצירויות אחרי ניתוחים או דלקות.

לעיתים רחוקות יותר ארטן יכולה לגרום לדופק מהיר, עצבנות ואצירת שתן. בגלל אצירת השתן (על אף היותה נדירה יחסית) היא אסורה לשימוש במטופלים שבעבר סבלו מאצירת שתן או נמצאים בסיכון לפתח אצירת שתן עקב מחלה נוירולוגית או חסימה בדרכי השתן. בנוסף אסור להשתמש בה לסובלים מגלאקומה סגורת זווית ובמיאסטניה גרביס.

במינונים גבוהים מדי של ארטן עלולים להתפתח בלבול, עצבנות, הזיות, קושי בהירדמות ופגיעה בזיכרון ואם הם מתרחשים יש לפנות לעזרה רפואית!


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715464

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר