Home » קרבידופה – תרופה לחולי פרקינסון

קרבידופה – תרופה לחולי פרקינסון

5340406_xlבשלב זה אין טיפול מוכח אשר יכול להאט או לעצור את התקדמות מחלת הפרקינסון. במקום זאת, הטיפול מכוון ומיועד לטפל בסימפטומים אשר מפריעים ביותר לאדם החולה. מסיבה זו, אין תקן או תרופה אשר נחשבת לטובה ביותר בטיפול במחלת פרקינסון.

מספר טיפולים וגישות עשויים להיות לעזר כמו: שינויים באורח החיים הכללי (כמו תוספת של פעילות גופנית); שינוי תזונתי; פיזיותרפיה; ריפוי בדיבור; טיפול תרופתי או כירורגי.

מספר תרופות זמינות לטיפול במחלת הפרקינסון. מכיוון שמחלת הפרקינסון עלולה להתבטא במגוון סימפטומים, הבחירה בין התרופות השונות תשתנה על בסיס אישי וספציפי. יתר על כן, סביר להניח שלאורך זמן, יהיה צורך בשינוי מינוני התרופות, או בהוספת תרופות חדשות. רוב התרופות מטפלות ומסייעות במצבים של איטיות תנועתית, רעד ונוקשות.

מנגנון התרופה

למרות שמחלת הפרקינסון מתאפיינת בהפסד של תאי מוח המכילים דופמין, החלפה פשוטה של ​​דופמין באמצעות גלולה או ישירות לווריד אינה יעילה משום שדופמין אינו יכול להיות מועבר למוח. עם זאת, levodopa מועבר למוח והופך לדופמין, ולמעשה חומר זה עשה מהפכה בטיפול במחלת הפרקינסון. עבור רוב האנשים, טיפול עם levodopa מפחית את הסימפטומים המוטוריים, כך שהוא נשאר הטיפול היעיל ביותר לטיפול במחלה.

levodopa משולב תמיד עם אנזים מעכב שנקרא קרבידופה. בשמות מסחריים שילוב זה נקרא Sinemet® או .Parcopa® קרבידופה הינו מונע את פירוק לבדופה, ולכן שני האנזימים חייבים להילקח באופן משולב בכדי לביא ליעילות מקסימלית. carbidopa מונע או מקטין חלק מתופעות הלוואי שלעיתים קרובות מתלווים לטיפול. כמו כן, השימוש ב- carbidopa גם מגדיל את כמות levodopa הנמצא בזרם הדם וזמין להיכנס למוח.

למי מתאימה התרופה ואיך היא נלקחת?

אחד התסמינים המתסכלים ביותר של מחלת פרקינסון מתקדמת הוא התארכות איטיות התנועה. במצב זה יש להתחיל טיפול בקרבידופה או באופן בלעדי, או כתרופה נוספת. התרופה יכולה להילקח באחת משתי הצורות: שיחרור מבוקר או שחרור מיידי. בדרך כלל, הבחירה תיעשה על פי התסמינים המופיעים באופן ספציפי אצל החולה ועל בסיס בחירתו וזמן נטילת התרופה המועדף עליו.

מכיוון שתרופה זו נלקחת תמיד עם מוצר המכיל levodopa עדיף להימנע מדיאטה עתירת חלבון (מכיוון שהיא עלולה להקטין את כמות levodopa בגוף) במהלך הטיפול. יש להפריד את לקיחת התרופה ככל האפשר מנטילה נוספת של מיני תוספי ברזל או מוצרים המכילים ברזל (כגון ויטמינים ומינרלים). הברזל עלול להפחית את כמות levodopa הנספגת על ידי הגוף. כך שלפני תחילת לקיחת התרופה יש להתייעץ עם הרופא ולקבל את ההמלצות והטיפים הקיימים. כמו כן, יש להשתמש בתרופה באופן קבוע על מנת לקבל את מירב התועלת ממנה. יתרונה הגדול של התרופה הוא שכאשר מוסיפים קרבידופה, אפשר להפחית את מינון levodopa באופן שמסייע להפחית את תופעות הלוואי של בחילות והקאות.

תופעות לוואי

למרת שתרופה זו נחשבת לתרופה היעילה ביותר לטווח קצר, היא מזוהה עם סיכונים ותופעות לוואי ארוכות טווח, כגון תנועות לא רצוניות (dyskinesia). כמו כן, היא עלולה גם לגרום לאי שקט, בלבול, או תנועות חריגות. שינויים במינון או בעיתוי לקיחת התרופה עשוי למנוע תופעות לוואי אלו, גם אם הן נדירות יחסית.

חלק מהחולים עלולים לחוות בהקצנה של הסימפטומים לפני לקיחת המנה הבאה. תחושות אלו עלולות להופיע מייד לאחר תופעת "קשיחות יתר" האופיינית למחלת הפרקינסון. אם תופעות אלו מתרחשות, יש לפנות לרופא בכדי שישנה את מינון התרופה באופן שיעזור להפחית את האפקט. אין להפסיק לקחת תרופה זה או מוצרים אחרים המכילים levodopa מבלי להיוועץ ברופא.


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715464

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר