טיפולי רפואה משלימה לפרקינסון
מחלת פרקינסון, המכונה גם מחלת רטטת, הינה מחלה של מערכת העצבים שבה מתנוונים תאי העצב עד כדי חוסר תפקוד. ביטויי המחלה הינם בתסמינים של כשל מוטורי, בשל חוסר במוליך העצבי דופמין. לא ידועה הסיבה לחוסר בדופמין, ולכן אין דרך להתמודד עם מניעת המחלה בדרך זו. ידוע אף על פי כן, כי המחלה מתקשרת למוות תאי החומר השחור במח.
תסמיני המחלה כוללים ניוון שרירים שמוביל לכל התופעות הכלולות בכך, כמו הליכה לא יציבה, תנועה איטית ומדודה, תגובתיות איטית לגירויים סביבתיים וכיוצא בכך. הסובלים מהמחלה עשויים לפתח רגישות נפשית לכל ביטויי המחלה, שמופיעים כביטוי חיצוני בלבד, כנכות שאינה מבטאת את האדם שנשאר כלוא בתוך גופו, ואינו מאבד מודעות לכך באף צורה.
המחלה מופיעה לרוב בסביבות גיל 40 כמחלה ראשונית, ובהמשך לכך כמחלה שניונית, כשהשכיחות סביב גיל 57 היא הגבוהה ביותר. מחלת פרקינסון נחשבת מחלה קלינית, וגורמי הסיכון שלה וכן חולשת כבד לנוירוטוקסינים, מזהמי כבד, ועל פי מחקרים שנעשו בשנים האחרונות גם תורשה- מה שנקרא פרקינסון גנטי.
מגוון טיפולים אלטרנטיביים לחולי פרקינסון
קיימים טיפולים אלטרנטיביים שונים לטיפול במחלת פרקינסון, אשר יכולים להיות ממגוון האשכולות הקלאסיים כמו נטורופתיה, אירוודה, רפואה סינית, הומיאופתיה וכדומה, ועד טיפולים ייעודיים לחידוד התנועה והגמשת השרירים ותאי העצב שבהם.
נהוג לברור בין הטיפולים השונים באמצעות ניסוי ותהיה, שכן טיפול שעשוי להתאים למטופל אחד, יכול להעיק, אם לא להזיק, למטופל אחר. השימוש שנעשה בכלים השונים של הרפואה הטבעית עשוי להביא להקלה רבה על תסמיני המחלה, ובעיקר על הרגשתו של המטופל, הן פיזית והן נפשית. ההרגשה של המטופל הינה לרוב תלויה במתח הרב שמוטל על פעילותיו השגרתיות, והוא אינו מוצא נחת פעמים רבות בשל עובדה זו.
הטיפולים השונים דוגמת רפואה סינית, עשויים להקל סימפטומטית על התהליך, אך מחייבים מספר טיפולים על מנת להגיע לתוצאה טובה. טיפולי נטורופתיה ואירוודה עשויים לשלב טיפול אבחוני משמעותי שישלח את המטופל לעבודה עצמית, בתוספת צמחי מרפא וחומרים שונים אחרים, בביתו.
פרקינסון – טיפולי מגע
השימוש בתרפיות מגע הינו מהותי, שכן המגע מסייע רפואית לאנשים רבים, ואילו לחולי פרקינסון, פעמים רבות, בשל העיוות בגופם, נמנע המגע הזה באופן מרובה. מגע הוא משמעותי להתנהלות בריאה של חיים, ויש בכך אפקט מרפא ומשחרר, שמשכך את הכאב ומשכיח את תופעות הלוואי של המחלה.
חשוב שהטיפול במגע יכלול מגע רך ועדין ביותר, כמו רפרוף נוצה, על פני גופו של המטופל, שיקנה לו את היכולת להגיב למינון עוצמות המגע בעצמו, וכן שיכלול הטיפול מגע חזק יותר שיהדק את גופו של המטופל, וייתן לו מוחשיות. המוחשיות לגופו חסרה לו פעמים רבות, בשל ניוון השרירים ההיקפיים של גופו, ונטרול תאי עצב רבים שמאזנים את ההרגשה של ההתמצאות במרחב.
טיפולי מגע הינם אחד מאבני היסוד בכל טיפול בחולי פרקינסון, ומלבד העיסויים הפאסיביים הנעימים והמהנים, ניתן גם לשלב טיפולי מגע תנועתיים יותר, כגון: פלדנקרייז, פילאטיס ועיסוי תאילנדי. עיסויים וטיפולים אלו כוללים פעילות אקטיבית של המטופל ועשויים להגמיש את גופו, למנוע את התפשטות והתקדמות המחלה, וכן להקל על תסמיניה ולשפר את ביטויי המחלה הקיימים.
באופן שבו נוגע מטפל במטופל חולה פרקינסון, יש חסד רב, שכן המגע נותן למטופל הרגשת ממשות של מציאות שחסרה לרבים מחולי הפרקינסון, ההולכים בעולם כשהתקשורת הבסיסית של ההרגשה דרך השרירים ותאי העצב נעלמה או לכל הפחות, היטשטשה מעט. מטפל במגע יוצר מחדש את התקשורת הזו עם המטופל.
ראו גם: