Home » פרקינסון – טיפול

פרקינסון – טיפול

פרקינסון, נכון להיום, היא מחלה חשוכת מרפא. פרקינסון - טיפולהסיבה לכך היא שהמחלה נגרמת בעקבות מוות של כמות משמעותית (לפחות 60%) מתאי המח המייצרים דופמין באזור המוטורי הנקרא החומר השחור. תאי מח, בניגוד לתאים אחרים בגוף כמו תאי עור או דם, אינם מסוגלים להתחדש ולהתחלף, לכן אין מי שימלא את תפקידו של תא שמת.

בנוסף, כיום עוד לא ידוע לגמרי מדוע מתים תאי המח הללו. קיימות השערות שונות לגבי הגורמים לפרקינסון הכוללים שחרור עודף של רדיקלים חופשיים באזורים הרלוונטיים במח, הימצאות יתר של טוקסינים (רעלנים) באזורים אלה, נטיות גנטיות והזדקנות מואצת של תאי מח.

בחלוף השנים, נוספים עוד ועוד מחקרים אשר בודקים כיצד ניתן להאט או למנוע פרקינסון. מחקרים אלה גורסים בין היתר כי ויטמין D מקטין את הסיכוי לחלות בפרקינסון, כי קיים קשר כלשהו בין דמנציה ופרקינסון וכי קפה מונע פרקינסון. בנוסף לכך עולה כי ישנה חשיבות לתזונה בריאה ומאוזנת על מנת להקל על תסמיני המחלה.

מחקרים מקיפים אלו, נעשים על מנת למצוא תרופה מטפלת או מונעת למחלת הפרקינסון. יחד עם זאת, כיום הטיפולים הקיימים בשוק מתייחסים בעיקר לאפשרות להאט את מהלכה של המחלה.

בשלבים הראשונים של המחלה, מופיעים תסמינים מוטוריים מינוריים, שלעיתים שמים אליהם לב רק בדיעבד, כאשר הם מחמירים ומתחילים לפגוע ביכולת התפקוד של החולה.

סימנים אלה כוללים רעד בידיים, האטה קלה בדיבור, הקטנה של כתב היד, פגיעה ביכולת ליצור הבעות פנים (לעיתים קרובי המשפחה מדווחים על פנים הדומות למסכה) ודיכאון או כעסנות שמקורם אינו מוסבר.

עם הזמן, התסמינים במחלת הפרקינסון מחמירים- הרעד מתחזק ועובר לשני צידי הגוף, לגפיים התחתונות ולפנים והחולים סובלים מקשיון של השרירים הגורם לאיטיות ולפגיעה ביציבה וביכולת התנועה.

כך הולכת ומתדרדרת יכולתם של החולים לבצע פעילויות יומיומיות ולתפקד כראוי. ככל שההתערבות הטיפולית נעשית בשלבים מוקדמים יותר של המחלה, כך האפשרות לעצור את התפתחות הסימפטומים האלה או להאט אותם, גדלה.

טיפולים תרופתיים

הטיפול הנפוץ ביותר בפרקינסון הוא באמצעות תרופה הנקראת L-dopa. תרופה זו יעילה בעיקר בשלבים הראשוניים של המחלה והיא גורמת להפחתה בסימפטומים ולשיפור ביכולת התפקוד של החולה. בדרך כלל השפעתה החיובית של התרופה נמשכת 2-5 שנים, אך יעילותה הולכת ופוחתת.

תרופה זו משפיעה על כ-75% מהחולים, אך אצל כל חולה השפעתה קצת שונה על הסימפטומים השונים. אצל חולי פרקינסון במצב מתקדם, התרופה עשויה שלא להשפיע בכלל.

כמו כן, בשלבים מתקדמים, כאשר לתרופה יש השפעה כלשהי, ההבדלים בין התפקוד של החולה תחת השפעת התרופה ולאחר שהשפעתה פגה- גדולים מאוד. כמו כן, ידועה התרופה במגוון תופעות לוואי בעייתיות ביותר. תרופה חדשה דומה בשם אזילקט נחשבת ליעילה ובעלת פחות תופעות לוואי.

בשוק קיימות תרופות נוספות שמטרתן של כולן להפחית סימפטומים ולהאט את קצב התקדמות המחלה. בתרופות Bromocriptine ו-Pergolide נעשה בדרך כלל שימוש במקביל לשימוש ב- L-dopa, מכיוון שהן מאריכות את משך הזמן בו תרופה זו משפיעה על הסימפטומים.

כך גם תרופה בשם Selegiline מעכבת את הצורך להשתמש ב-L-dopa (כאשר הפרקינסון מאובחן בשלב מוקדם) וגם מאריכה את השפעתו.

בנוסף, ניתן להקל על סימפטומים רבים באמצעות מריחואנה רפואית לחולי פרקינסון– צמח הקאנביס מסייע לחולים בהתמודדות עם כאבים במחלת פרקינסון, כמו כן, יוצר רפיון של שרירים וכן מבטל תנועות בלתי רצוניות. בשנת 2013 אושר טיפול במריחואנה רפואית גם בקרב חולי פרקינסון. דרך נוספת להקלת הכאבים של החולים נעשית באמצעות טיפולי רפואה משלימה אשר מרגיעים את נפשו של החולה.

אחת הדרכים לטפל בפרקינסון היא על ידי טיפול רב תחומי, שמשלב מספר טיפולים שונים כמו טיפול פסיכולוגי, פיזיותרפיה, טיפול תרופתי וכדומה.

התערבות ניתוחית

התערבויות כירורגיות בפרקינסון נעשות בשתי צורות ולשתי מטרות שונות:

  • ניתוחים ספציפיים להפחתת רעידות: הרעד הינו מאפיין בולט ביותר של המחלה, אם כי ברב המקרים הוא אינו זה שגורם להפרעה המשמעותית בתפקוד החולים. הניתוח מנתק מובילים עצביים מסוימים במח במטרה להפסיק רעידות במצבים קיצוניים.
  • פרוצדורה חדשה יחסית מאפשרת השתלה של אלקטרודות חשמליות בעומק המח. האלקטרודות מגיבות לפולסים חשמליים שנשלחים ממכשיר המושתל מתחת לעורו של החולה באזור בית החזה ויוצרות גרייה חשמלית באזורים הפגועים של המח.

הוכח כי השתלת האלקטרודות משפרת באופן ניכר ביותר תפקוד של חולי פרקינסון בשלבים מתקדמים ואף מאטה את התפתחות השלכותיה של המחלה.

תמיכה סיעודית

בשלבים מתקדמים של המחלה התפקוד הגופני נפגע לרבות היכולת לבצע פעולות יומיומיות ולשלוט על הסוגרים. במצב זה קיים קושי אמיתי של בני המשפחה להעניק טיפול מספק לחולה ויש צורך בעזרה חיצונית או מעבר למוסד אשר יכול לספק טיפול הולם. חולי פרקינסון זכאים לקבל גמלת סיעוד מהמוסד לביטוח לאומי אשר מקנה אפשרות לקבל מטפלת למספר שעות ביום או לממן באופן חלקי עובד זר.

ראו גם:

טיפול חדשני לחולי פרקינסון – דואודופה


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715464

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר